Written by 02:18 Gündem

Ex-libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu

Ex-libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu

Ex-libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu ile Can Orhun okuyucularının karşısına çıktı. Kendine has bir üsluba sahip roman, Osmanlı dönemin ticari, siyasi ve sanatsal gerçekleriyle kurgulanan roman, yüzyıllar öncesinin atmosferini birebir yansıtıyor.

Kendi hâlinde yaşayan Mücellit Pertev Efendi’nin hayatı çok eski bir yazma ile değişir. Saray’dan alınan bu yazmanın kim tarafından yazıldığını gösteren Ex-libris kısmındaki bir not, Pertev Efendi’nin tüm düzenini altüst eder: “Ey sen; şu anda bu kitabı elinde tutan yabancı, sen; ömrü bu kitabın bir satırından dahi kısa olacak ömürlü, bil ki bu kitap sana ait değil, bu kitap senin değil. Eğer onu ait olduğu yere, sahibine geri götürmezsen…”

Sonunun nereye varacağını bilmeden çıkmayı göze aldığı tutkulu bir yolculuk

Pertev Efendi bu yazmayı asıl sahibine götürmeye karar verir. Saraydan bir şekilde çıkarttığı yazmanın çalındığı anlaşılınca peşine düşen yeniçerilerden canını kurtarmak için eşini, işini ve sevdiği her şeyi arkasında bırakmak zorunda kalır. Yol arkadaşı Kuru Mustafa Efendi ile birlikte sonunun nereye varacağını bilmeden çıkmayı göze aldığı tutkulu ve heyecanlı yolculuğunda, kaderi onu önce Patmos Adası’na, sonra da Kudüs’e sürükler.

Ex-libris yazımında New Yok Times arşivi, Corvina Kütüphanesi ve el yazması kurguya yön verdi

Can Orhun, ikinci kitabıyla okuyucularıyla buluştu. Orhun, yeni romanı hakkında şu bilgileri verdi: “Döneme ait olayları araştırmak ve bunların kitabın kurgusu içerisinde nasıl yer alabileceğini planlamak en az kitabı yazarken çıktığım zihinsel yolculuk kadar sürükleyici oldu. Üstelik ne zaman biteceğini, bir sonraki yolun nereye varacağını, olayların kurguyu ya da kahramanlarını nereye sürükleyeceğini bilemediğim bir yolculuk. New Yok Times Gazetesi’nin arşivlerinde karşılaştığım ve Macaristan’daki Corvina Kütüphanesi’nde gördüğüm Sultan Abdülhamid ile ilgili 19. yüzyıla ait bir haber kurguda belli bir yolu izlememi sağladı.Ortaçağ manastırına ait olduğu söylenen el yazmasındaki beddua ise gidişata bambaşka bir yön verdi.”

Ex-libris

Henüz matbaa ve kâğıt yokken bir kitabı oluşturmak için hayvan derilerinden parşömenler hazırlanıp birleştirilirdi. Hattatlar tarafından elle yazılır, resimlendirilir ve sonra da ciltlenirdi. Son derece zor, masraflı ve uzun zaman alan bir süreçten dolayı kitap sahipleri, kitapları korumak için akıllarına gelen tüm tedbirleri uyguluyorlardı. Kitabın iç kapağına yapıştırılan ve kime ait olduğunu gösteren, bir kartvizit işlevi gören Ex-libris ve kitapların içine yazılan beddualar bu yönetmelerden bazıları. Kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarmak için kullanılan bu yapıtların üzerinde isim veya resimler kullanılıyor.

Can Orhun kimdir?

1967’de İzmir’de doğdu. Orta öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdi. Bir süre Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ege Üniversitesi “Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi” bölümündeki yüksek lisans eğitimi süresince çeşitli arkeolojik kazılara katıldı. Türkiye’de seyahat etmenin bugünkü kadar yaygın olmadığı doksanlı yıllarda Hindistan, Nepal, Mısır, Küba, Kamboçya gibi pek çok ülkeye uzun seyahatler yaptı. İnternet dergilerine gezi yazıları ve fotoğraflarıyla katkıda bulundu. Son 16 yıldır İstanbul’da bilişim alanında çalışmakta, birçok dergide uzmanlık alanıyla ilgili yazılar yazmakta ve yönetici olarak görev yapmaktadır. Edebiyat dünyasına 2016’da yayımlanan Yusuf’un Limanları ile giriş yapan yazarın ikinci kitabı Ex-libris ya da Pertev Efendi’nin Olağanüstü Yolculuğu 2017’de yayımlandı.

Yazarın yayınevi adresine buradan ulaşabilirsiniz.

Sitemizde diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz!

Visited 7 times, 1 visit(s) today
Close Search Window
Close