Dünyanın Ötesindeki Orman
Dünyanın Ötesindeki Orman, İthaki Yayınları’nın Unutulmuş Dünya Klasikleri serisi içerisinde yer verdiği eserlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. William Morris tarafından 1894 yılında yayımlanmış ve tamamıyla kurgusal bir dünyaya sahip ilk roman olma özelliğini taşıyor.
Dünyanın Ötesindeki Orman, fantastik edebiyatı sevenler için satırları arasında güzel bir yolculuk vaadediyor diyebilirim. Morris’in eseri, İthaki Yayınları tarafından basılan nüshasında 180 sayfaya sığmış hayali bir dünya. Eserin çevirmeni Melisa Pancar, kullandığı dil ile hikayenin akıcılığına büyük katkı sağlamış.
Konusu ve Karakterleri
Sürpriz bozmamak adına çok ayrıntıya girmeden hemen başlarda okuyacağınız sayfalar üzerinden konuyu ve karakterleri anlatmaya çalışayım. Fantastik romanlar genelde çok fazla karaktere ve alt hikayeye sahiptir. Okurken kendinizi tam olarak vermediğinizde bazen ipin ucunu kaçırıp, kim kimdi diye sorabilirsiniz. Buna gönül rahatlığı ile J. R. R. Tolkien’in Silmarillion kitabını örnek gösterebilirim. Ancak belki de kurgusal dünyanın ilk örneği olmasından dolayı Dünyanın Ötesindeki Orman bu karmaşık örgüye sahip değil.
Ana karakter olan Walter ve onun aracılığıyla peşine düştüğümüz üç kişilik grup dışında hikayeye yan karakter olarak dahil olan çok az kişi var. Golden Walter, yaşadığı şehirde babasının sahibi olduğu bir gemi ile yolculuğa çıkmak üzere yaptığı hazırlıklar sırasında toplumun içerisinde göze batan üç kişiyi fark eder. Bunlar bir cüce, bir genç kız ve bir leydidir. Yolculukları esnasında bir kaç kez daha göreceği bu kişiler en sonunda onun kaderi olacak bir hikayenin başlıca karakterleridir.
Kitabı okurken arkasında yer alan Tolkien referansı nedeniyle nelerden etkilendiğini sorgulama fikri hep aklımın bir köşesinde yer aldı. Kahramanın Yolculuğu formülünün tam anlamıyla karşımıza çıktığı hikayede, bizleri bilinmeyen topraklara yolculuklar, maddi ve manevi kazanımlar ile elde edilen başarımlar bekliyor diyebilirim. Bu arada ilgisini çekenler için Joseph Campbell’ın Kahramanın Sonsuz Yolculuğu kitabını tavsiye ederim. Ancak buradan kısa bir özetini de okuyabilirsiniz.
Son Söz
Fantastik ve bilimkurgu edebiyatında önemli eserler yayımlayan İthaki, kitaplığıma baktığımda son yıllarda en çok edindiğim eserlerin yayınevi olma özelliğini taşıyor. Sanırım gündemden uzaklaşmak, varolana değil hayali şeylere dalarak zihnimi ferahlatma isteği bu duruma neden oldu diye düşünüyorum. Dünyanın Ötesindeki Orman, bu özellikleri yeterince sağlıyor.
Kitap, hacmi ve sahip olduğu akıcı hikaye örgüsüyle bir çırpıda okunabilir. Okurken yaşadığımız dünya gerçekliğini anımsatan birkaç referans dışında -ki bunlar dinle ilgili referanslar- tamamıyla farklı bir dünyaya geçiş yapıyorsunuz. Covid-19 nedeniyle evde olduğumuz şu günlerde isterseniz işinize ara verip dinlenmek adına, isterseniz yeni limanlar fethetmek adına keyifle okuyabilirsiniz.
Diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz
Çok güzel bir ön bilgilendirme olmuş.