Altı yıl önce kurulan Bulutistan ışık hızında büyüyor. 2015’ten beri yüzde 9 bin 760 oranında büyüyen şirket Microsoft, Amazon ve Google gibi devlerle rekabet ediyor.
Mustafa Orhun Çetin
Şirketler eskiden internet sitelerinden, kullandıkları yazılımlara kadar birçok veriyi kendi sunucularında tutarken hem donanım yatırımı yapmak hem de o donanımları yönetecek profesyonellere bütçe ayırmak zorunda kalıyordu. Ancak 2006’da Amazon tarafından devreye alınan ‘Bulut Bilişim’ teknolojisi sayesinde donanıma yatırım yapma zorunluluğu ortadan kalkmaya başladı. Bu nedenle birçok şirket servislere ve hizmetlere yoğunlaşırken, pandemi ile birlikte artan dijitalleşme süreci bulut bilişim sektörünün büyümesini de hızlandırdı.
Sektörün büyüme potansiyeli de pazardaki rekabeti artırıyor. Google, Amazon ve Microsoft gibi dev şirketlerin yanı sıra rekabete her geçen gün yeni oyuncular da katılıyor. Türkiye’de bulut bilişim alanında ortaya çıkan ihtiyacı gören ve 2015’te tamamen yerli sermaye ile kurulan Bulutistan da bu şirketlerden biri. O tarihlerde Microsoft Türkiye’de çalışan Begim Başlıgil ve Turkcell’de çalışan Orçun Murat Özalp tarafından kurulan Bulutistan, kısa zamanda bulunduğumuz coğrafyanın en bilinen oyuncularından biri haline geldi.
300 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Bulut teknolojisinin küresel pazar büyüme oranları ise oldukça yüksek… Gartner’ın raporuna göre 2020’de yüzde 17,5 oranında büyüyeceği öngörülen küresel genel bulut pazarının büyümesi yüzde 20’yi aştı. 2018’de 182,4 milyar dolar olan bulut bilişim sektörünün büyüklüğü de 2020’de 249,8 milyar dolara ulaştı. 2022’de sektörün 331,2 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. IDC’nin analizine göre de Türkiye’de genel bulut pazarı 2019’dan 2024’e kadar yaklaşık yüzde 24 oranında büyüyecek.
Tabii büyüme rakamları bu denli hızla ivmelenen bir sektörde rekabet de oldukça acımasız. Ancak Bulutistan bu ortamda altı yılda müthiş bir büyüme yakalayarak pek çok ödülün de sahibi oldu. Şirketin her iki ortağının da 2015’te 38 yaşında olduğunu düşünürsek Bulutistan’ın ‘deneyimli profesyoneller’ tarafından kurulduğunu unutmamak gerekiyor. 2020’de ‘Müşteri İnovasyonuna ve Dönüşümüne Yön Veren Sıra Dışı Servisleri’ ile IBM’in Beacon ödülünü kazanan Bulutistan, Deloitte Technology Fast 50 Türkiye 2019 Programı tarafından Türkiye’nin ‘En hızlı büyüyen teknoloji şirketi’ seçildi. Şirket bu başarısıyla EMEA bölgesinin de en hızlı büyüyen 500 teknoloji firması sıralamasında ilk 20’de yer almayı başardı. Bulutistan’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Begim Başlıgil bu başarıyı, müşterilerine verdikleri güven ve hizmet kalitesine bağlıyor. Başlıgil, “Şu an Türkiye’deki en büyük 20 holdingin 14’ü, bugüne kadar bizden en az bir hizmet satın aldı” diyor.
TEKNOLOJİYİ KİRALAYIN
Bulut bilişim harcamalarının, 2025’e kadar şirketlerin temel bilişim bütçelerinin yüzde 40’ına, 2028’e kadar ise yüzde 80’ine ulaşması bekleniyor. Sektörün büyüme potansiyeli nedeniyle geleceğe umutla bakan Başlıgil, son beş yıl içinde yüzde 9 bin 760 büyüdüklerini belirtiyor. ‘Kullandığın kadar öde’ iş modeliyle çalıştıklarını anlatan Başlıgil, “Donanıma yatırım yapmayın, teknolojiyi kiralayalım, kullandığınız kadarını ödeyin” diyor ve bu alanda uzmanlaşmalarının, başarıyı beraberinde getirdiğine inanıyor. Pandemi ile beraber büyüme oranlarının artığına da değinen Başlıgil “Yüzde 150 büyüdük” diyerek dijitalleşmenin Covid-19’la hızlandığı algısını da destekliyor.
SİBER VATAN
Başlıgil’e göre, giderek hızlanan dijitalleşme sürecinde internet, artık hayatımızın önemli bir parçası. Cep telefonlarımız, bilgisayarlarımız, e-maillerimiz ve yaptığımız paylaşımlar… Bunların her biri birer altın. Kısacası; geleceğin en değerli birimi veri. Bu kadar büyük verinin güvenliğini sağlamak ise tıpkı sınır güvenliği gibi çok hassas bir konu. Her bir ülke bu nedenle verilerini korumak için çeşitli önlemler almaya devam ederken, güvenlik açıkları ise bazen tarihe geçecek olayların gelişimine neden oluyor. Bu nedenle gün geçmiyor ki ABD’den ya da Avrupa’dan bir teknoloji şirketine yaptırım haberi gelmesin.
Örneğin; Huawei’nin, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından casusluk suçlamasıyla hedef gösterilmesi sonrası Çin devinin büyüme hedefleri sekteye uğradı. Keza yine ABD seçimlerinde Facebook’un veri ihlalleri yaptığı Cambridge Analytica skandalı ile ortaya çıktı. Türkiye de bu konuda adımlar atıyor. Yerli ve milli odaklı teknoloji şirketlerinin kurulması için çağrılar yapılıyor. Bunun nedeni sadece sermayeyi içeride tutmak değil ‘veriyi’ de içeride tutmak. Begim Başlıgil de tamamen yerli sermaye ile kurulduklarını vurgulayarak “Türkiye’nin verisi başka ellere geçmemeli” görüşünü savunuyor.
KÜRESEL OYUNCU
Bulut pazarının hızla geliştiğini ve bu alanda yer alan firmalara da büyüme konusunda avantajlar sağladığına dikkat çeken Başlıgil, “Microsoft 170-180 milyar dolarlık bir değere sahip iken, bulut bilişim alanına girdikten sonra 2 trilyon dolarlık bir değerlemeye ulaştı” diyerek aslında Bulutistan’ın büyüme potansiyeline dikkat çekiyor.
300’den fazla müşteriye hizmet veren Bulutistan, bugün Türkiye’deki en büyük 20 holdingden 14’üne, en azından bir hizmet satmış. Türkiye’nin en büyük 500 şirketinden 340’ı da en az bir kere Bulutistan çözümlerini kullanmış. Boyner Grup, İste Gelsin, Milli Piyango, PwC gibi farklı sektörlerden birçok kuruluşa hizmet veriliyor.
Bulutistan ve Bulutbroker markaları ile küresel pazarda da yer alan Başlıgil ve ekibi, Bulutistan ile 56 ülkede hizmet veriyor. Şirket ayrıca İngiltere ve Almanya’da ofisler açmak için de girişimlerde bulundu.
EN BÜYÜK ENGEL PSİKOLOJİ
Başlıgil, teknoloji alanında karşılaştıkları engeller konusunda ise donanım ya da altyapı gibi sorunlardan ziyade psikolojik sorunlar olduğuna dikkat çekiyor. Bulut teknolojisi ilk ortaya çıktığı yıllardan bugüne gelişmiş olsa da güvenlik konusunda insanlar hala tedirgin. Bilgilerin çalınması, kötü amaçlarla kullanılması ya da sadece ulaşılamaz olması gibi soru işaretleri giderilebilmiş değil…
Mayıs 2021’de Inbusiness dergisinde yayınlanmıştır. Dergi kapsamında yayınlanan diğer içerikler için bu linki ziyaret edebilirsiniz.