Profesyonel alanda görüntülü görüşme sistemlerinin eksikliğini görerek sektöre giren Silikon Vadisi merkezli 11Sight bir yılda cirosunu üçe katladı. Teknolojik gelişmeler ile sınır tanımayan bu iletişim şekli neler vadediyor? Bu teknoloji tahmin edilenin ötesinde bir potansiyel barındırıyor.
Mustafa Orhun Çetin
11sight 2016’da Silikon Vadisi’nde kurulduğunda kurumsal firmaların müşterileri ve personelleri ile iletişimini görüntülü konuşma üzerinden sağlamayı hedefliyordu. Henüz pandemi hayatımıza girmeden önce kurulmuş girişim, yıllar sürecek büyüme planını küresel salgın nedeniyle revize etmek zorunda kaldı. İnşaattan otomotive, bankacılıktan sağlık alanına değin geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdüren 11Sight’ın kısa geçmişinde büyüme hanesi rekorlarla dolu. Cirosunu son bir yılda üçe katlayan şirket, ABD ve Avrupa’da yaklaşık 8 bin işletmeye hizmet verir durumda. 2022’de bu sayıyı 20 bine ulaştırılması hedefleniyor. 2021’de ise Seri A yatırım turuna çıkılarak, büyümede kritik bir eşiği geçecek.
ABD’de yaşayan ortaklar Aleks Göllü ve Farokh Eskafi şirketin Amerika’daki operasyonlarını yürütürken Türkiye ve Avrupa ise 2017’den bu yana Ercan Gümüş’ün ellerinde.
Görüntülü konuşma teknolojisinin pandemi ihtiyacıyla ortaya çıkmış bir nimet olmadığını ispatlayan bir girişim 11Sight. Yıllardır Skype, whatsapp, Facebook, Facetime ve son dönemde Zoom, Microsoft Teams bu alanda son kullanıcı tarafında bilinen en büyük örnekler. Ancak bugün hangi firma müşterileri ile Facetime üzerinden iletişim kuruyor? Profesyonel alandaki böyle eksiklikler yeni oluşumları ortaya çıkardı. Chatbot dediğimiz internet sitelerinde yer alan ve firmadan birileriyle iletişim kurmayı sağlayan kanallar gelişerek görüntülü hale gelirken bunu sağlayanlardan biri de 11Sight. Dijitalleşen çağda tam da evlere mahkum olunan pandemi döneminde firmalar sağlık hizmetlerini görüntülü görüşme sistemleri üzerinden çalışanlarına sağlarken, inşaat firmaları da yaptıkları daireleri yine bu sistemleri kullanarak müşterilerine sundular.
Mazda Modeli
Kendisi de bir girişimci olan 11Sight Türkiye Ülke Müdürü Ercan Gümüş, videolu görüntülü görüşme pazarının her yıl dört ile beş kat arasında büyüdüğünü söylerken, “İnsanlar bu pazarın farkında değiller. Görüntülü görüşme bu işin geleceği” diyerek aslında neden bu alanda çalıştıklarını da ortaya koyuyor. Görüntülü görüşme ile neler yapılabiliyor diye düşünüldüğünde ise akla ilk olarak sadece sohbet etmek gelebilir ama satıştan sağlık hizmeti almaya pek çok fırsatı içinde barındırıyor. 11Sight ABD merkezli bir firma olması nedeniyle hem global pazarda hem de yerli pazarda yer alıyor. Şirket ABD’de Mazda ile yaptığı bir iş birliği ile geleneksel ve yeni medyanın nimetlerini de birleştirerek başarılı bir kampanya yürüttü. İkinci el otomotiv pazarında oluşan araç açığını kare kodlu broşürler vasıtasıyla Mazda araç sahiplerini “We need your car! (Aracınıza ihtiyacımız var!)” mesajıyla harekete geçirmiş. Kare kodu okutan araç sahipleri direkt olarak satış yetkilisine bağlanıp araçlarına fiyat teklifi almışlar. Böylelikle Mazda, üç ay gibi kısa bir sürede ikinci el araç stoğunu iki katına çıkarmayı başarmış.
Sağlık alanında da görüntülü görüşmenin önemi giderek artıyor. 5G teknolojilerinin gelişmesinin yıllardır bu alanda devrim yaratması beklenirken görüntülü görüşme en azından uzaktan danışmanlık konusunda bir alanı kapatmış durumda. Şirket, Türkiye’de Eczacıbaşı ile yürüttüğü bir projede bir gün içinde yaptıkları bir çalışma sonucu Online Sağlık Hattı’nı hayata geçirdi. Eczacıbaşı çalışanlarının şirket doktorlarına danışmasını sağlayan bu sistem 295 proje arasında IDC’den de çalışan deneyim alanında ödül kazandı. Bire bir temasın önemli olduğu gayrimenkul sektörü de dijital dönüşüme uğradı. Firmaların satış ekiplerine hedefler koyduğunu belirten Gümüş, “Örneğin günde 10 görüşmeyi görüntülü yapmaları bekleniyor. Böylelikle bu iletişim şeklini satış sürecinin bir parçası haline getiriyorlar” diyor. Atakent Panorama projesinde çalıştıkları Ataseven Grup, 11Sight’ı kullanarak pandemi döneminde web sitelerine entegre ettikleri buton sayesinde projedeki evlerin yüzde 30’unu online görüşme yoluyla satmış.
Platform Olacak
Şu anda görüntülü görüşme sistemlerine odaklanmış olsalar da hedeflerinin bir platform haline gelmek olduğunu ifade eden Gümüş, pazarlama otomasyon araçları, müşteri başarısı araçları, CRM ve telekomünikasyon şirketlerine hitap ettiklerini söylüyor. Gümüş, “Hedef pazar büyüklüğü 2,8 milyar dolar düzeyinde” derken henüz bir scale-up olan 11Sight’ın yönünü okyanusa çevirdiğini de göstermiş oluyor. Büyüme hedeflerinin odağına dikey büyümeyi alarak öncelikle otomotiv sektöründe ilerleyen ve Türkiye’de Fiat, Mercedes, Toyota, Hyundai, Suzuki, Piaggio, Vespa, ABD’de Mazda, GM gibi küresel markalarla çalışan şirketin hedefinde ise Avrupa var. Gümüş, “Türkiye’de otomotiv pazarını domine ettik. Şimdi bu tecrübemizi ve çalıştığımız global markaları kullanarak Avrupa pazarında da büyümeyi hedefliyoruz” diyor. Bu kapsamda İngiltere, Polonya ve Kıbrıs’ta halihazırda yer alan 11Sight, Almanya için de partnerlik görüşmelerine başlamış. Partnerliklerin önemli olduğunu vurgulayan Gümüş, start-up’ların iletişim halinde olmalarının etkileşim ortamı oluşturması ve birlikte daha büyük değerler yaratması açısından da fırsat olduğunu belirtiyor. E-ticaret altyapısı sağlayıcılar, yazılım şirketleri ve ajanslarla ortaklıklar yaptıklarını söyleyen Gümüş, “CRM firmaları, pazaryerleri, girişimler ile entegrasyon süreçleri devam ediyor” diyor.
Sağlık alanında Enbiosis, perakendede Miele, Kale, Maxxen, sigortada Mapfre ile çalışan 11Sight ticari kullanım dışında sivil toplum kuruluşları için de değer yaratabilecekleri çalışmalar yürütüyor. İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği (IEEF) ile bir ortaklık yaptıklarını belirten Gümüş, “TOTAL istasyonlarında işitme engelliler 11Sight ile iletişimlerini sürdürebiliyorlar” diyor.
Sınırsız Kullanım
Dijital dönüşümle beraber en çok konuşulan konulardan biri de uzaktan bağlanma ve uzaktan teknik destek gibi iş süreçlerini kolaylaştırıcı özellikler. 11Sight’ın da hedefi bu süreçlerin yürütülebildiği bir platform haline gelmek. Bunu gerçekleştirmek için beş ile 10 yıllık bir süre belirlediklerini, şimdiden bu konuda çalışmalara başladıklarını ve Türkiye’de yaklaşık 10 firma ile anlaştıklarını söylüyor Gümüş ve ekliyor: “Bizim hizmetimize kendi hizmetlerini ekleyip 11Sight’ı altyapı platform sağlayıcısı olarak kullanacaklar. Bunlardan biri de Ekmob. Onların CRM hizmetini bizim görüntülü görüşme hizmeti ile bir paket olarak çıkaracağız.” VR ve AR entegrasyonlarıyla, akıllı gözlüklerle aslında sınırsız kullanıma gebe bir alan görüntülü görüşme. Arabayla yolda kaldığınızda ustayı çağıramadığınızı ve tamirata dair hiçbir şey bilmediğinizi düşünün. Görüntülü görüşme ile akıllı gözlük yoluyla uzaktan ustaya bağlanarak onun eli olabilirsiniz. “Görüntülü görüşme birçok alanda kullanılabilir. Hizmet sektöründe kilit bir öneme sahip olabilir.” Bu sözler de Ercan Gümüş’e ait. Onun da dediği gibi görüntülü görüşmenin keşfedilmemiş birçok yönü var. Gümüş, “Bir çilingiri çağırmadan kilidi göstererek uygun malzeme ile gelmesi sağlanabilir ya da ev taşımak istediğinizde keşif için illaki fiziksel bir ziyarete gerek kalmadan fiyat teklifi alınabilir” diyerek örneklendiriyor bunları. Yani en nihayetinde hayatı daha kolay hale getirebilecek bir teknoloji. Bu işlevleri kullanabilmek için de entegrasyonlar üzerinde çalışıyorlar. Global bir uygulama içinde kullanılmak üzere anlaşma aşamasında olduklarını belirten Gümüş, “Stratejik ortaklıklarla kullanıcı sayımızı artırmak istiyoruz” diyor.
Ercan Gümüş – 11Sight Türkiye Ülke Müdürü: Teknolojimizi geliştirmek iki yıl kadar sürdü. Bir altyapı sağlayıcısı olmayı hedeflediğimiz için geliştirme sürecini hizmet olarak almak yerine kendimiz yürüttük. Tamamlanıp pazara çıkmak 2018’e denk geldi. Ekilen tohumlarla büyüme gerçekleştirsek de pandemi itici güç oldu. Bir anda muayenehanesine hasta alamayan doktor, showroomuna müşteri çekemeyen işletmeler, dairelerini satamayan inşaat firmalarının radarına girmemiz ile büyüme rüzgarını arkamıza aldık.
Aralık 2021’de Inbusiness dergisinde yayınlanmıştır. Dergi kapsamında yayınlanan diğer içerikler için bu linki ziyaret edebilirsiniz.