E-ticaret ve dijital tüketimin patlama yaptığı bir dönemde hızdan sorumlu teknoloji CDN’e talep arttı. Google, Amazon gibi dünya devleriyle rekabet eden yerli oyuncu Medianova, EBA başta olmak üzere yerli ve yabancı birçok platforma hizmet veriyor. Hedefi ise Nasdaq’ta işlem görerek unicorn olmak…
Mustafa Orhun Çetin
Kullandığımız internet, mobil uygulamalar, oyun ya da dijital içerik platformlarında keyfimizi bozan en önemli sorun duraklama ya da yavaşlama… Ticaret yapanlar için bu sorun keyif bozmaktan öte ciddi bir kazanç kaybı. Bugün 1 saniyelik bir gecikme bile e-ticaret platformlarında çok ciddi mali kayıplara sebep oluyor. Bu platformların hız sağlayıcıları için dijitalin süper kahramanları demek yanlış olmaz. Hızı sağlayan teknolojiler arasında adını sıkça duyduğumuz fiber altyapı, 5G, bulut gibi sistemler yer alıyor. Bunların dışında bir de çok fazla bilinmeyen CDN (Content Delivery Network) yani içerik dağıtım ağı teknolojisi var.
CDN’DE YERLİ BİR OYUNCU
Google, Amazon, Cloudflare, Akamai gibi küresel firmaların faaliyet gösterdiği CDN pazarında Medianova adıyla Türk bir şirket de aktif rol oynuyor. Kurucusu Serkan Sevim, CDN hizmetini çok basit bir örnekle açıklıyor, “CDN, dijital bir paket taşıyan kargo şirketi gibidir.”
Bu teknolojinin önemi ve gerekliliğini fark eden Serkan Sevim, 2006’da Medianova’yı kurdu. Yüzde 100 yerli sermaye ile hizmete geçen Medianova, internet çağındaki büyümeden nasibini aldı. Her yıl sürdürdüğü büyümesini pandeminin dijital teknolojiler üzerindeki olumlu etkisiyle 2020’de 2019’a oranla iki kat olarak gerçekleştirdi. Medianova, odaklandığı ana alan CDN hizmeti ile halihazırda 24 ülkede 50’den fazla noktada aktif olarak çalışıyor.
Türkiye ve Orta Doğu en güçlü olduğu bölge, hedefiyse Asya’da büyümek. Sevim’in hayaliyse unicorn olmak. Ancak bunu yatırım almadan başarmak istiyor. Şirket değerlemelerinin başlıca koşulu olan yatırım almadan bu hedefe nasıl ulaşmayı hedeflediğini sorduğumuzda ise Sevim, “Borsada ve Nasdaq’da listelenerek bunu başarmak istiyorum. Tabii ki bu uzun bir süreç ve bu kararın ne kadar doğru bir karar olduğunu ileride göreceğiz” diyor.
EBA’NIN TRAFİĞİNİ CDN YÖNETTİ
Serkan Sevim, start-up serüvenine ilk olarak mezun.com ile ABD’de başladı. Burada ortaklarıyla başarılı bir teknoloji şirketi oluşturan Sevim, mezun.com çatısı altında 2004’te Digitürk ile anlaşarak henüz dijital maç yayın hakları ile UEFA’nın dahi gündeminde olmadığı dönemde maçları internet üzerinden yayınlamaya başladı. “Bu bende inanılmaz bir uyanış yarattı” diyor Sevim ve dünyanın gidiş yolunu bu anlaşma ile fark ettiğini belirtiyor. 2005’te ABD’de tohumlarını attığı Medianova’yı anlatmak için Türkiye’ye geldiğinde de ilk müşterisi Digitürk oldu. Bugün bile büyük platformlar dışında bilinen bir teknoloji olmayan CDN’i Türkiye’de anlatmak çok da kolay olmadı.
2010’dan sonra dijitalleşmenin daha çok konuşulmasıyla CDN’nin de gerekliliği ortaya çıkmaya başladı. Ancak asıl vurucu etki pandemiyle birlikte yaşandı. Şirketlerin dijitalleşmeye verdiği önemin artması ve e-ticarette yaşanan trafik patlaması CDN’i olmazsa olmaz hale getirdi. Sadece bir saniyelik gecikmenin kullanıcıların memnuniyetini yüzde 16 oranında azalttığını söyleyen Sevim, “CDN kullanan sayfaların yüklenme hızı kullanmayanlara göre neredeyse 10 kat daha yüksek” diyor.
Hızın öneminin anlaşılmasıyla teknolojiye olan talepte de önemli bir artış söz konusu. Var olan müşterilerinin artan trafiğini sıkıntısız sürdürebildiklerini söyleyen Serkan Sevim, uzaktan eğitimin başrol oyuncusu EBA’ya verdikleri hizmeti artırdıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Pandemi öncesi EBA olarak bizden hizmet alınıyordu. Bir anda uzaktan eğitime geçilince bir haftada milyonlarca öğrenciye hizmet verir hale geldik. Zorlanmadık çünkü okulların online eğitime döneceğini hissetmiş gibi yoğun trafiği kaldırabilecek bir altyapı oluşturmuştuk.”
ASYALI MÜŞTERİ
Asya merkezli dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından birinin de Türkiye ve Orta Doğu CDN hizmetini Medianova veriyor. Sevim, küresel bir platforma hizmet vermenin gururunu yaşarken diğer taraftan e-ticaret tarafında, alışveriş etkinliği olarak bilinen ’Black Friday’ dönemlerinde artan yoğun trafiği başarıyla atlatabilmenin rahatlığını da sergiliyor. Bu işte başarılı olmak bir nevi görünmez olmaya da neden oluyor. “Bizim işimizde sadece site, trafiği kaldıramayıp çökerse haber olunur” diyor Sevim.
CİRONUN %70’i YURT DIŞINDAN
Medianova halen 24 ülkede 50’den fazla noktada hizmet veriyor. Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kuveyt’te güçlü bir altyapılarını olduğunu ifade eden Sevim, Almanya ve Doğu Avrupa’da da güçlü konumda olduklarını belirtiyor ve ekliyor: “İç piyasaya göre müşteri sayımız az olsa da cironun yüzde 70’i yurtdışından.”
Hedefte küresel müşterileri portföye katmak var. Disney gibi dünyaca tanınan şirketlere hizmet verme peşinde olduklarını söyleyen Sevim, özellikle Orta Doğu ve Suudi Arabistan pazarının teknoloji şirketleri için çok önemli bir yatırım alanı olduğunu da sözlerine ekliyor. Türkiye’de pazar payı anlamında en yakın rakipleriyle yüzde 40 dolaylarında farkla lider olduklarını belirten Serkan Sevim, bunun nedenini ise en hızlı CDN servisi olmalarına bağlıyor. Medianova ekibinin yeniliklere ayak uydurarak vizyoner bir şekilde çalışmalarınınsa bu sonucun ortaya çıkmasında büyük katkısı olduğuna da değinmeden geçmiyor.
AR-GE YATIRIMLARI ARTACAK
Ar-Ge yatırımları özellikle teknoloji şirketleri için olmazsa olmaz. Medianova da bu kuralı tam anlamıyla uyguluyor ve cirosunun yüzde 12’sini Ar-Ge’ye ayırıyor. Sevim, Ar-Ge’ye ayrılan payı yüzde 25’lere çıkarmayı hedefinde: “En çok yatırımı insana yapmak gerektiğinin altını çizmek isterim.”
Yaklaşık 75 kişilik bir ekibi olan Medianova’nın, öğrenmeden sorumlu bir çalışanı da var. Sevim, “Onun tek görevi tüm personeli kariyerlerine ve kişiliklerine bakıp öğrenme alanlarını bulmak. O yönde gelişmelerini sağlamak” diyor ve çalışanlarına teklifler geldiğini, bu durumda da tek isteğinin daha yetkin firmalara gitmeleri olduğunu belirtiyor.
ASYA’DA BÜYÜYECEK
Bulut teknolojisi ve büyük veri… Bunlar dijital teknolojinin geleceği. Serkan Sevim de böyle düşünüyor ve “Gerçek geleceğimiz bulutta” diyor. Yapay zeka, makine öğrenmesi, veri bilimi gibi alanlar ile elde ettikleri bilgilerle öğrenerek “Şirketlere ne hizmet satabileceğimizin peşindeyiz” sözleriyle buralara yapılacak yatırımların önemine değiniyor. Fiziksel olarak yapmaları gereken sunucu yatırımlarına da ara vermediklerini ifade eden Sevim, Türkiye’ye sürekli yatırım yaptıklarını arkasından da Asya’da büyümeyi istediklerini belirtiyor. Medianova’nın yatırım ve satın alma teklifleri aldığını da söyleyen Sevim, satma planının olmadığını, organik bir şekilde büyümek istediklerini anlatıyor. Sevim şirketine biçtiği değeri ise, “Mevcut performans dahilinde şu anki değerimiz 200 milyon dolar” diyerek anlatıyor. Sevim’in unicorn olma hedefini düşünüldüğünde önünde kısa zamanda alması gereken 800 milyon dolarlık bir yol olduğu söylenebilir. Bu yolda Nasdaq formülününse işleyip işlemeyeceğini zaman gösterecek.
DÜNYA DEVLERİ ETKİLENDİ
Teknoloji sağlayıcıların iyi bildiği ancak biz nihai tüketicilerin farkında bile olmadığı CDN, yakın zamanda karşılaştığımız bir sorunla lügatımıza girdi. Haziranın henüz başında medyada yer alan haberlerle Amazon, Reddit, Spotify, Twitch ve New York Times gibi her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği site ve platformlara ulaşım sağlanamadığını öğrendik. CDN sağlayıcılardan Fastly’nin sunucularında meydana gelen bir sorun, her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği dünya devlerinin sayfalarına girişi engelledi.
Serkan Sevim -Medianova Kurucusu: “Büyük şirketler CDN’in önemini yıllardır biliyor. CDN altyapısı hız kazandırdığı kadar güvenlik anlamında da önem taşıyor. Ekosistem olarak CDN, fiber altyapı, bulut teknolojileri, veri merkezlerinin bir arada kullanılarak dijital altyapı geliştirilmeli. Özellikle e-ticarette, video ve müzik platformlarında, sosyal medyada bu hizmet büyük önem taşıyor. CDN kullanmayan bir platform veya web sitesi, kullanan bir siteye göre 10 kat yavaş yüklenebiliyor. Yani rakiplerine oranla geride başlıyor.”
Ağustos 2021’de Inbusiness dergisinde yayınlanmıştır. Dergi kapsamında yayınlanan diğer içerikler için bu linki ziyaret edebilirsiniz.