Global oyuncuyken ABD ambargosu nedeniyle memleketine dönmek zorunda kalan Çinli Huawei, yeni işletim sistemi Harmony ile eski günlerine kavuşmaya hazırlanıyor. Bir dizi yenilikle çıkardığı HarmonyOS 2.0 işletim sistemiyle, Google ve Apple’a kafa tutacak. Sistemin tüm cihazlarda kolaylıkla çalışacağını iddia eden Huawei’nin, bebek Harmony’de başarısızlığa tahammülü yok…
Mustafa Orhun Çetin
İşletim sistemleri, cihazlar için bir platform. Bugün bilgisayarlardan, telefon ve tabletlere, giyilebilir teknolojilerden, otomobil ve akıllı ev aletlerine neredeyse bütün akıllı cihazlar bir işletim sistemi üzerine kurulu. Bilgisayar tarafında Microsoft, MacOS, Linux, Pardus vb. alternatif işletim sistemleri mevcut. Ama mobil işletim sistemi denildiğinde bugün hemen herkesin aklına Android ve iOS geliyor. Ancak zamanında Nokia Symbian ile iş insanlarının gözdesi Blackberry, BlackberryOS ile Samsung ise Tizen ile tutunmaya çalıştı bu piyasada. Bu sistemler Android ve iOS ile rekabet edemeden piyasadan silinirken (Nokia ve Blackberry) bir tanesi (Samsung) inadını bırakarak Android’e geçti. Android cihazlar çıkarmadan önce Microsoft Mobile ile yapılan iş birliği Finlandiyalı Nokia’ya büyük bir başarısızlık yaşattı. Blackberry ise Android uygulamalarını destekleyen melez bir yapıya büründü. Samsung, Tizen yazılımını en azından TV ve saatlerinde kullanarak belki de uygun bir fırsatta yeniden gündeme getireceği doğru anı bekliyor olabilir. Bu sistemlerin tutunamama nedeni ise uygulama desteklerinin yani sahip oldukları uygulama marketlerinin yetersiz kalmasıydı.
Şimdi ise dünya yeni bir işletim sisteminin doğuşuna şahit oluyor. Teknoloji ve mobil dünyanın heyecanla beklediği bu bebeğin adı, HarmonyOS… Global oyuncu iken memleketine dönmek zorunda kalan Çinli Huawei’in hazırlık yaptığı HarmonyOS ilk olarak 2019’da resmen tanıtılmıştı. Huawei tarafından işletim sistemi pazarına girecek HarmonyOS 2.0, hedefleriyle birlikte haziran başında meraklıların karşısına çıktı. Arenaya çıktığı andan itibaren de teknoloji dünyasında fırtına estirdi. Daha önce kimsenin tutunamadığı bu oyunda nasıl bir yolculuk yapacağı merak konusu…
ABD SAYESİNDE GELEN HARMONYOS
Huawei, bu hamleyi durup dururken yapmadı, adeta krizden fırsat çıkardı. İş dünyasının sevdiği ve büyüme stratejisi olarak kullandığı bir yaklaşımdan söz ederek başlayalım: Her kriz fırsattır… İşte HarmonyOS tam da bu yaklaşımın ürünü oldu demek yanlış olmaz.
2019’da ABD Başkanı Trump’ın, Çin’in casusu olarak değerlendirerek ABD’de kullanılmaması yönünde tavır aldığı Huawei, popülaritesini ve pazardaki payını hızla kaybetmeye başladı. Ürün ve hizmet aldığı tedarikçileri birer birer çekilirken en büyük darbe ise Google’ın Android işletim sistemi hizmetini sonlandırması oldu. Tüm bu yıkıcı gelişmelerin hemen ardından Çinli dev, bir hamle yaparak Ağustos 2019’da bir konferansta HarmonyOS’u resmi olarak tanıttı. Artık cihazlara destek vermeyeceğini açıklayan Google’a ve Apple’a karşı, daha öncekilerin başarılı olamadığı işletim sistemi alanında ciddi bir rekabete girişeceğinin adımını atmış oldu.
UYUM BEKLENİYOR
Türkçe karşılığı uyum anlamı taşıyan Harmony’nin hedefleri büyük… Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlar dışında otomobil, giyilebilir teknoloji ürünleri, akıllı ev sistemleri, televizyonlar hatta buzdolabı ve kahve makinesi gibi günlük olarak kullanılan bütün cihazlarda bu sistemi kullanmayı hedefliyor. Nesnelerin internetinin getirdiği teknoloji ile HarmonyOS’un, tüm bu cihazları birbirine bağlayabilecek bir ekosistem oluşturması zor görünmüyor.
Hali hazırda Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarla da bu bağlantılar sağlanabiliyor ama HarmonyOS, kullanıcıyı her bir cihaz için uygulama yüklemek gerekliliğinden kurtarmayı vaat ediyor. Bu sayede hem cihazlardaki depolama alanını verimli kullanmayı hem de bağlantı hızını artırma konforu yaratacak.
Henüz detayları açıklanmamış olan, merakla beklenen akıllı telefon modeli P50, tam anlamıyla HarmonyOS 2.0 için tasarlandı. Markanın, amiral gemisi olacağı düşünülen P50 ile Apple’ın donanım için yazılım stratejisini devralacağı beklentiler içinde.
UYGULAMA KÜTÜPHANESİ
Hedeflere bakılırsa, ABD ambargosuna kadar Android’de pazar payında liderliği planlayan Çinli dev, işletim sistemi pazarında kendi ürünüyle sıkı bir rakip olacak… Yapılan hatalar, uygulamalardaki eksikleri gözden geçiriyor, yolunu başarısızlığa imkan vermeyecek şekilde çiziyor.
Microsoft ve bilgisayarı eş anlamlı kelimeler haline getirecek bir başarıdan çıkan başarısızlık hafızalarda hala taze olarak duruyor. Microsoft, mobil platformlar için bir işletim sistemi duyurduğunda büyük bir merak uyandırmış ama iş kullanıma geldiğinde hayal kırıklığı yaratmıştı. Dünya devi çok önemli bir şeyi eksik yapmıştı.
Bir işletim sistemimin sürdürülebilir olması için oldukça geniş bir uygulama mağazasına ihtiyaç duyuluyor. Bir an için kullandığımız tablet ya da telefonun sosyal medyanın en popüler platformu Instagram’ı desteklemediğini düşünün. Muazzam bir kamerası da olsa ve bu kamera ile mükemmel fotoğraflar da çekseniz onları paylaşamadıktan sonra keyif alamazsınız değil mi? Microsoft, maalesef hatayı işte bu noktada yaptı, kullanıcının ihtiyacını karşılayamadı ve sessiz sedasız internetteki veri yığını içinde yerini aldı.
Huawei, önünde bu gibi başarısız örnekler karşısında işi sıkı tutmuşa benziyor. Kullanıcı deneyimini sağlayacak çalışmalara hız vermiş durumda. HarmonyOS mağazasına şu ana dek dört milyondan fazla geliştiricinin üyelik açtığını ve 130 binden fazla uygulamanın indirilebilir vaziyette olduğunu açıkladı. Ayrıca, Çin’de 15 okulda açtığı HarmonyOS ile ilgili kurslarda yazılımcılar yetiştirmeye başladı. Böylece iddialı hedeflerini gerçekleştirecek iş gücüne de sahip olacak.
Hali hazırda Apple’ın iOS işletim sistemi marketinde iki milyondan fazla uygulama yer alıyor. Keza Android’in uygulama marketinde de 2,2 milyondan fazla uygulama var. Huawei’nin gidecek çok uzun bir yolu var. Bu sorunu çözmek, yolu kısaltarak daha fazla kullanıcı elde etmek amacıyla HarmonyOS üzerine Android uygulamalarının kurulmasına şimdilik izin verdi.
KULLANIM KOLAYLIĞI
Şirket, yeni olacak bir uygulamayı da işletim sistemiyle hayata geçiriyor. Tüketiciye kullanım kolaylığı sağlayacak bu uygulama ile fark yaratacak. Bilindiği gibi artık sadece kulaklığı, akıllı saati ya da hoparlörleri cihazlarımızla bağlamıyoruz. Klimayı çalıştırıyor, buzdolabının ısısını ayarlıyor kahve makinesinde dilediğimiz kahvenin yapım emrini verebiliyoruz. Otomobillerde konuşmaları dahili sistemler üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Ama çoğunlukla bunları yapabilmek için her birine ayrı bir işletim sistemi yüklü olduğu için uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. HarmonyOS, kullandığı dağıtık bağlantı teknolojisi ile değişken RAM ve işlem kapasiteli cihazlarda tek bir işletim sistemi haline gelerek kolay bir kullanım sunmayı hedefliyor. Tanıtım lansmanında kullanılan tek bir panelden herhangi bir uygulamayı hiçbir kurulum yapmadan HarmonyOS yüklü diğer cihazlarda çalıştırabildiklerini de gösterdiler. Bu özellik geliştiriciler için de büyük bir kolaylık sağlıyor. Bugün bir geliştirici bir uygulama ya da oyun geliştirdiğinde bunu telefon ve tablet ile bilgisayarlar için ayrı şekillerde kodlamayla yapması gerekiyor. Bu durum da geliştiriciler için iki ya da üç kat daha fazla emek ve zaman anlamına geliyor. HarmonyOS ise tek bir versiyonun bütün cihazlarda çalışmasını sağlaması nedeniyle bu işletim sistemine yazılan uygulama ve oyunların tek bir paketle hem telefon hem tablet hem de bilgisayarlarda kullanılabilmesini sağlıyor.
YÜZDE 20’DEN YÜZDE 4’E
Şirketin HarmonyOS planlarında başarısızlığa tahammülü yok. Zira satış rakamlarının verdiği haberler kulağa hiç de hoş gelmiyor. Küresel analiz firması Counterpoint verilerine göre, Huawei 2020’nin ilk çeyreğinde global pazarda yüzde 20’lik bir paya sahipti. ABD ambargosunun etkilerinin henüz görülmediği bu dönemin hemen ardından dördüncü çeyrekte yüzde 8’e, 2021’in ilk çeyreğinde ise yüzde 4’e geriledi. Bıçak gibi kesilen satışlar sonucunda Huawei, kendini Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo ve Vivo’dan sonra altıncı sırada buldu. Oysaki yüzde 20 paya sahip olduğu 2020’nin ilk çeyreğinde Samsung ile beraber ilk sırayı paylaşıyordu. Bu düşüş sadece ABD’de satışların düşmesi nedeniyle değil aynı zamanda küresel pazarda şirketin bu ambargoyla beraber yaşadığı Google’ın Android desteğini çekmesi, Snapdragon’un işlemci desteğini çekmesi gibi önemli sorunlar nedeniyle tüketicinin belirsizlik korkusu da etkili oldu. Şimdi her şey bebek HarmonyOS’un tüketicilerin korkusunu aşmasını sağlayıp sağlayamayacağına bağlı… Bakalım, HarmonyOS, ailesi Huawei’yi yeniden parlak günlere götürecek mi?
Temmuz 2021’de Inbusiness dergisinde yayınlanmıştır. Dergi kapsamında yayınlanan diğer içerikler için bu linki ziyaret edebilirsiniz.